september 20, 2018info@reisweetjes.nlWeetjes voor reizen naar diverse bestemmingen

Veiligheid in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

We krijgen veel vragen over de veiligheid in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana? Veel mensen zijn wat huiverig om een vakantie naar Zuid Afrika, Namibië of Botswana te boeken, helemaal als het om een self drive gaat. Dat komt deels door de verhalen die de media zo af en toe melden over veiligheid, of verhalen van mensen die daar wel eens iets over hebben gehoord. Verhalen over toeristen die overvallen zijn halen natuurlijk de publiciteit en worden door mensen veelvuldig verteld. In Zuid-Afrika vindt iedereen Nederland maar een onveilig land door verhalen, die het nieuws halen. Zo denken veel Zuid-Afrikanen,  dat alle Nederlanders aan de drugs zijn. Amsterdam is voor velen de meest gevaarlijke stad wegens drugsproblemen. Negatief nieuws komt in de media, positief nieuws jammer genoeg slechts zelden

Het is een feit dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft. Echter ….. dit is ontstaan doordat in de townships veel misdaad voorkomt.  In de “gewone” wijken en gebieden is het misdaadcijfer niet hoger dan in een ander land. Qua veiligheid is het dan ook wat minder gesteld in townships, bezoek deze dan ook altijd met een gids.
Wij hebben gelukkig nog nooit te maken gehad met vakantiegangers die iets overkomen is. Het is vaker de bevolking die slachtoffer wordt. De toeristen die overvallen worden zijn meestal mensen, die toch een township in zijn gegaan op eigen houtje of s’ avonds laat in de steden rondhangen. Dat is vragen om problemen zoals dat ook problemen zou kunnen geven in welke ander land dan ook.

Veiligheid - Soweto

Algemeen

Wij zijn er echter van overtuigd dat vakantie in één van deze landen om dezelfde voorzichtigheid en veiligheidsmaatregelen vraagt als elders in de wereld. En als u zich daaraan houdt zal uw reis naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana net zo veilig zijn als uw vakantie waar dan ook ter wereld.
Twijfelt u nooit over uw veiligheid in Nederland? U gaat toch in bepaalde wijken in Nederland ook niet rustig aan de wandel als het donker is geworden? En u gaat toch in een vreemde stad, in Nederland of in het buitenland, niet lukraak rondlopen op zoek naar een internet café of goed restaurant?
Onderstaand enige tips, do’s en don’ts want het zou zonde zijn als verhalen over veiligheid u zou beletten deze mooie landen te bezoeken.

Als u een stad of dorp wilt bezoeken, vraag dan even aan het personeel van de accommodatie waar u verblijft waar u beslist niet heen moet gaan en wat de beste plekken zijn om te wandelen. Vraag ook even of er bepaalde problemen zijn qua veiligheid, dat zal u zeker gerust stellen.
Bezoek een township altijd met een locale gids. U voelt zich dan een stuk veiliger en het voordeel is dat u vaak sneller contact hebt met de bevolking omdat de gids deze mensen vaak persoonlijk kent.

Er is veel armoede in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana en wij worden dan ook vaak als ‘rijke’ toeristen beschouwd. Laat dus niet overal merken dat u die ‘rijke’ toerist bent.

Veiligheid ATM
Geld en waardevolle artikelen

Zorg dat u altijd wat contant geld op zak hebt maar geen overmatig grote bedragen. Een paar honderd rand is voldoende. U kunt namelijk op veel plekken met een creditcard betalen. Contant geld hebt u meestal nodig als u wat bij een souvenirstalletje op een markt wilt kopen en als u benzine tankt. Natuurlijk betaalt u kleine bedragen contant.
In Zuid-Afrika is het bedrag wat je bij een ATM maximaal kunt pinnen R5000, maar de meeste geldautomaten hanteren een maximum opnamebedrag van R2000. In Botswana kunt u het meest gemakkelijke geld pinnen met een VISA kaart. Wees altijd alert tijdens het pinnen want ook hier zijn de trucs om geld af te troggelen bij toeristen bekend. Houdt uw pincode verborgen, laat niemand meekijken en wimpel eenieder die tijdens het pinnen een gesprek met u begint, beleefd maar toch dwingend af en zeg hem of haar afstand te nemen. Overigens staan bij veel van de geldautomaten een bewaker in de buurt die voor uw veiligheid zorgen.

Houd waardevolle artikelen uit het zicht. Loop niet te koop met uw mooie camera of uw dure horloge en sieraden. Uw portemonnee stopt u liever niet in uw achterzak, maar berg die samen met andere kostbaarheden op in een goed afsluitbare tas die u over uw schouder draagt. Uw paspoort, tassen en koffers kunt u het beste achterlaten in het hotel, of wanneer u beschikt over een eigen auto, in de achterbak waar ze niet zichtbaar zijn. Kortom: zorg voor je veiligheid precies zoals je tijdens elke vakantie zou doen!

Autorijden

Wanneer u voor de eerste keer de auto instapt in Zuidelijk Afrika zal het even wennen zijn om aan de linkerkant van de weg te rijden. Ga dus niet meteen in hartje centrum rondrijden, maar neem even de tijd om het gevoel te pakken te krijgen. Ook het verkeer kan in sommige steden wat hectischer zijn. U bent tenslotte op vakantie dus brokken zijn natuurlijk niet gewenst.
Eén groot verschil met Nederland zijn de 4-stop streets. De regel die bij deze kruispunten zonder stoplicht geldt is simpel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, het maakt niets uit of u van rechts of van links komt. Maak oogcontact met andere bestuurders voordat u gas geeft om te controleren dat anderen u gezien hebben. Deze regel wordt ook vanzelf van kracht als verkeerslichten uitvallen.

Veiligheid - Mthatha

Als u onderweg bent, zorg er dan wel voor dat je voor donker aankomt op de plek van bestemming. Dit geld niet zozeer voor de veiligheid wat betreft criminaliteit maar vooral voor de verkeersveiligheid. Op alle wegen, ook vierbaanswegen, bevindt zich niet alleen gemotoriseerd verkeer maar ook fietsers, voetgangers en dieren. En het gemotoriseerd verkeer is vaak niet in de staat zoals in Nederland, een achterlichtje kan nog wel eens ontbreken. Het is dan ook vaak niet prettig om in het donker te rijden. Zoeken in het donker met soms slecht verlichte wegen is zoeken naar problemen.
Als het niet anders kan en u moet ‘s nachts rijden ga dan vooral in dubieuze wijken niet stil staan. Blijf dus met gematigde snelheid doorrijden en zoek naar grote verlichtte wegen. Op sommige plekken, zoals het centrum van Johannesburg hoeft u daarom ’s nachts ook niet te stoppen voor rood licht als er verder geen verkeer op de kruising is. Kijk dan echter wel goed uit!

Parkeer uw auto alleen daar waar het mag, daar staan vaak beveiligers die u wat fooi geeft voor het in de gaten houden van uw auto. Ook al wordt er op uw auto gelet, laat geen waardevolle zaken in de auto liggen en, als dat niet anders kan, laat het dan niet in het zicht liggen, maar ja, dat zijn toch normale dingen waar u overal op let qua veiligheid?

Neem liever geen lifters mee als u hier geen ervaring mee hebt maar ga ook niet zelf liften.

Meer tips over autorijden in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana vind u ook op deze website.

Veiligheid - Olifant Pilanesberg

Wilde dieren

Over veiligheid in wildparken wordt weinig geschreven en het gevaar van wilde dieren wordt bijna nooit genoemd. De wilde dieren die u in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits u een aantal regels in acht neemt. Ga niet uw huurauto uit in een wildpark, waar dit niet toegestaan is. Maar blijf ook opletten op die plekken waar het wel mag. Houd altijd afstand ten opzichte van de dieren. Ook al lijkt een olifant nog zo onschuldig. Het is en blijft een wild dier. Bij zwempartijen vraagt u eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Ook moet u altijd uw schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Soms zijn er bavianenkolonies die aardig aan mensen gewend zijn. Ze kunnen scherpe aanvallen inzetten op het voedsel dat wordt bereid of gegeten. Houdt uw autoramen altijd gesloten als u apen ziet. Bij alle andere dieren in de buurt rijden wij altijd met de armen open maar zodra we apen zien zorgen we voor onze veiligheid in gaan de autoramen dicht. Over het algemeen kunnen we zeggen: Heb altijd respect voor de wilde dieren en geef ze ten alle tijde voorrang.

In geval van dringende zaken betreffende veiligheid: Het algemene alarmnummer in Zuid-Afrika is 10111

Douwe Baas
Douwe Baas is sinds 2004, samen met zijn vrouw Marian, eigenaar van Suid Afrika Reise. Douwe heeft zijn hart verpand aan Zuid-Afrika en heeft vooral een grote liefde voor de Kalahari en Namibië. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij Norge Reiser, waar hij zijn zus Rietje heeft ondersteund in het opzetten van een eigen reisorganisatie richting Noorwegen. Na het eerste bezoek aan Zuid-Afrika is zijn passie Noorwegen niet verdwenen, maar is wel naar de tweede plaats verdrongen voor zijn passie voor Zuidelijk Afrika. Suid Afrika Reise is gespecialiseerd in reizen op maat voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland. Cruises naar het verre zuiden zijn ook mogelijk.

Om een indruk te krijgen van een reis naar één van de landen kan je kijken op één van de onderstaande websites:
Suid Afrika Reise: www.suidafrikareise.nl | www.foto-safari.nl

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.