september 20, 2018info@reisweetjes.nlWeetjes voor reizen naar diverse bestemmingen

Hammerfest wandelreis en middernachtzon

Hammerfest is één van de meest Noordelijke steden ter wereld, 10.000 inwoners op ongeveer 850 km2 (4x Amsterdam). Onze gids vertelt mij dat het deze stad leeft van de olie en ze graag een groter vliegveld willen. Alleen de bergen om de stad maken dit onmogelijk. Om hier te komen moet je vliegen op Oslo, van Oslo naar Tromsø en daar overstappen op een vlucht naar Hammerfest met de kans dat je nog een tussenstop maakt in Sørkjosen. Andere optie is vliegen van Oslo naar Alta en vanaf daar verder met een bus, boot of huur auto.

Hammerfest wandelreis dag 1

Hammerfest is volgens de Noren een perfecte wandel bestemming, ronde bergtoppen en relatief makkelijke en vermakelijke wandelingen. Nou heb ik ze dit vaker horen zeggen en… daarom ga ik het zelf beleven komend weekend.

Er zijn 3 hotel ketens gevestigd in de stad, Thon Hotel, Scandic Hotel en het Smart hotel. Het Smart hotel opent op 1 september 2015, ze maken gebruik van een “best value” concept. Daarnaast is het mogelijk om een fiets te lenen of een Smart (auto) te huren. Alle 3 de hotels liggen in het centrum op 5 minuten lopen van elkaar.

Vanaf vandaag ben ik lid van “The Royal and Ancient Polar Bear Society“. Het is geen goed doel, maar puur ter promotie van Hammerfest. Het enige wat je moet doen is het certificaat + speldje zelf ophalen bij het museum. Jaarlijks komen er 80.000 bezoekers en 2 weken geleden heeft het haar 250.000 lid ontvangen.

Na het eten hebben we een bezoek gebracht aan de lokale bar “Jernteppet” (Iron Curtain), de eigenaar vertelde met trots waar de naam vandaan kwam. Tijdens de 2e wereld oorlog is Hammerfest op één gebouw na vernietigd, tijdens de heropbouw hebben ze een ijzeren scherm geplaatst in het water om zo de kade uit te breiden. In de bar zelf kan je erg véél verschillende soorten bier bestellen, uit elk Europees land hadden ze wel een soort bier, uit Nederland hadden ze Grolsch 🙂 .

Morgen ochtend gaan we per boot naar het eiland Sørøya voor een wandeling van 4-5 uur, in de middag gaan we E-biken en voor de avond staat een bezoek aan de Sami gepland.

Hammerfest wandelreis dag 2

Vandaag hebben we gewandeld op Sørøya, het 4e grootste eiland van Noorwegen met 1100 inwoners, om 07:30 zijn we per catamaran vertrokken voor een tocht van 1,5 uur naar Akkerfjord. Je betaald 200 kronen (+/- €25) per persoon voor een retourtje, voor Noorse begrippen is dit een koopje en op een half bewolkte / zonnige dag is deze tocht echt geweldig en levert het mooie plaatjes op. Je vaart van Hammerfest naar Låtret, Hellefjord, Markusjorda en als laatste Akkarfjord, terugweg is de route omgekeerd.

De wandeling begon in Akkerfjord, vanaf daar zijn we naar Gamvik gelopen, hier staat een B&B (Gamvik Gjestegård) beheerd door een Belgisch stel. Van Gamvik zijn we naar Kjøttvikvarden gelopen, een uitzichtpunt met een klif van 300 meter recht naar beneden. Op de route er naar toe zagen we niets, eenmaal boven aangekomen was het opgeklaard. Het terrein is makkelijk, de afstand + he verschil in stijgen en dalen maakt dit een gemiddelde wandeling en om 17:00 gaat de boot vanaf Akkerfjord weer terug, een mooie dagtocht dus!

s’ Avonds hebben we heerlijke bidus gegeten bij een Sami restaurant, bidus is simpel gezegd soep getrokken van rendiervlees. Uit de ervaring van mijn metgezellen begreep ik dat het nogal verschillend kan worden klaar gemaakt.

Hammerfest wandelreis dag 3

Vanochtend kregen we de tijd om wat te herstellen, de wandeling van gisteren hakte er aardig in :). Aan het eind van de ochtend zijn we naar het museum van wederopbouw, erg interessant om te zien wat er allemaal is gebeurd in Noord Noorwegen en om te horen dat Hammerfest op een kleine kerk na helemaal is plat gebrand. Om 15:00 zijn we begonnen met onze wandeling naar “Tyven”, vertaald in het Nederlands de Dief. Er zijn 2 routes naar boven, een langere route welke over een grint weg gaat en een kortere maar steilere. Als een Noor zegt: “Easy hike” dan neem van mij maar aan dat het een pittige wandeling is 🙂

Wij hebben de “easy hike for Norwegian standards gedaan”, 5km in 1,5 uur. De wandeling begint bij een wandelpad in het bos wat op den duur overgaat in mos en rotsen waar wij rendieren tegen kwamen. Vlak voor het einde was er een stuk zo steil dat we rechtopstaand de berg konden aanraken en het uitzicht wat je krijgt vanaf Tyven is super gaaf. Tyven “de dief” heeft de naam te danken aan het stelen van de eerste zon als deze terug komt half januari na 2 maand van donkeren tijden.
Om 22:30 zijn we met de elektrische fiets (El-Bike) op pad gegaan, langs het Meridiaan monument en vervolgens door naar Forsøl om te kunnen genieten van de middernachtzon. Helaas zat de zon achter de wolken, maar het is zeker een van de beste plekken in de omgeving van Hammerfest om de middernachtzon te bekijken.

Morgen gaan we wandelen op Seiland, een eiland ten zuiden van de stad.

Hammerfest wandelreis dag 4

Normale tijd aan het ontbijt want we moesten de ferry van 9:40 van Kjerringholmen naar Akkarfjord. Seiland is het op één na grootste eiland van Hammerfest. Om half 11 zijn we begonnen met wandelen. Het zou 3 km zijn en ongeveer een uur duren, de meeste van ons hadden toch wat last van de vorige dagen waardoor het wandel tempo lager lag en de afstand was uiteindelijk 4 km en het duurde 1,5 uur om bij de trekkershut aan te komen. Wat mij opviel is dat op Seiland geen wandelroutes staan aangegeven, mijn advies is dat deze wandelingen worden ondernomen.

Met 3 personen (waaronder ikzelf) en de gids zijn we achter gebleven bij de trekkershut, om een vuurtje te maken en de voorbereidingen te treffen voor de pannenkoeken. De anderen zijn met een gids in een hoog tempo naar de top van de berg gelopen, ze hadden 3 uur in totaal aangezien we de ferry van 17:00 terug naar Kjerringholmen moesten halen. In 2u 45m waren ze terug, respect voor deze groep! Vanaf de hut zijn we in een uur terug gelopen naar de auto’s en waren we op tijd bij de ferry!

’s Avonds hebben we gezellig met zijn allen pizza gegeten bij Peppes! Daar hadden we zin in!

Hammerfest wandelreis conclusie

Is Hammerfest de moeite waard? Ja zeker! Maar of het de ultieme wandelbestemming is…nee dat denk ik niet en dat heeft vooral te maken met de hoge kosten om in Hammerfest te komen. Het vliegveld is te klein en kan niet uitbreiden waardoor directe vluchten niet mogelijk zijn.

Wel is het een bestemming om niet over te slaan als u op rondreis gaat! De boottocht naar en het wandelen op Sørøya is zeker de moeite waard. De wandeling naar het uitzichtpunt Tyven is een “gemiddelde wandeling” en het overzicht van Hammerfest is erg schitterend. In het dorp zelf zijn verschillende musea en andere te bezoeken en het uitzichtpunt Salen geeft een mooi uitzicht over het centrum van Hammerfest. Vanaf Hammerfest kan tevens een dagtocht worden gemaakt naar de Noordkaap en de Hurtigruten meert dagelijks aan in het drop.

Ramon Lucas
4 dagen in de week ICT beheerder en 1 dag in de week + vrije tijd ondersteun ik Norge Reiser en Suid Afrika Reise met ICT beheer, websites (inrichting en SEO) en op beurzen probeer ik mensen met mijn enthousiasme te overtuigen om ook eens de landen te bezoeken waar ik ben geweest. Norge Reiser en Suid Afrika Reise zijn zuster / familie bedrijven. Het mooie hiervan is dat iedereen zijn volledige ziel en zaligheid stopt in het bedrijf.

Norge Reiser is gespecialiseerd in reizen op maat in de zomer en winter (Noorderlicht) naar Noorwegen, Zweden, Finland. Boot- Expeditiereizen naar Spitsbergen, Groenland en Antarctica. Stedentrips / hotelreizen door de Baltische Staten. Hurtigruten / postboot langs de Noorse fjordenkust en ook gewone cruises naar het noorden.

Suid Afrika Reise is gespecialiseerd in reizen op maat voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland. Cruises naar het verre zuiden zijn ook mogelijk.

Om een indruk te krijgen van een reis naar één van de landen kan je kijken op één van de onderstaande websites:

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.