september 20, 2018info@reisweetjes.nlWeetjes voor reizen naar diverse bestemmingen

Fotograferen op safari

Fotograferen op safari vereist wat handigheidjes om met mooie resultaten thuis te komen. Je hebt vast wel eens zulke mooie foto’s van wild gezien, die je zelf ook wel had willen maken. Het licht is perfect, de struiken en het gras vormen een mooie natuurlijke omgeving en het luipaard is beginnen te lopen. Je begint te fotograferen en voordat je weet is het luipaard verdwenen. Het geeft je een perfect gevoel, totdat je de foto’s ziet. De staart staat er niet op, de voorgrond is lelijk en de horizon staat helemaal scheef. Gelukkig kun je tegenwoordig veel aan een foto bewerken, maar toch ben je niet tevreden. Vergeet vooral niet dat de meeste wild fotografen er uren aan spenderen om die ene unieke foto te maken.
Samen met onderstaande tips en door veel over wild te lezen, geduldig te zijn en te oefenen zal het fotograferen op safari een stuk leuker zijn en kun je zeker mooie foto’s maken, hoewel het je tijdens een safari vaak aan tijd zal ontbreken. Ook is de kans groot dat je zo enthousiast wordt als je wild ziet dat je weer een paar tips vergeet.
Onderstaande tips zijn voor het fotograferen op safari, maar sommige kunnen ook handig zijn op andere momenten.

Fotograferen op safari - Zonsopgang en Zonsondergang Namibie

Algemene tips voor fotograferen op safari zijn

•    Als je nog geen camera hebt; koop een camera die bij je past. Een spiegelreflex met lenzen maakt veel indruk, maar als je weet dat je jezelf geen tijd geeft om die camera te leren kennen, koop dan een camera waarbij de instellingsmogelijkheden beperkt zijn.
•    Check voor je vertrek je apparatuur, lenzen, batterijen, laadapparatuur en geheugen kaarten.
•    Oefen veel met je camera, zodat je het toestel kunt dromen. Oefen ook met verschillend licht en andere standpunten. Weet bijvoorbeeld waar je ‘night-shot’ op je video camera zit, zodat je tijdens het fotograferen op safari in de avond niet moet zoeken naar de juiste instellingen.
•    Verzeker je camera en andere toebehoren voor je vertrek. Tijdens het fotograferen op safari kan de camera nat worden en tijdens een safari krijg je te maken met hobbelige wegen. Je zou niet de eerste zijn die zijn camera laat vallen.

•    Wees er steeds op voorbereid dat je een dier zult zien. Dieren verschijnen en verdwijnen soms erg snel en dan kan het net te veel tijd kosten om de camera in te stellen. Zet de camera dan op automatisch.
•    Fotograferen op safari betekent veel foto’s maken. Je gaat waarschijnlijk zoveel foto’s maken in de bush dat je rekening moet houden met voldoende geheugen en een extra batterij. Houdt met video camera’s rekening dat je tijdens de gehele duur van de safari filmt.
•    Wees geduldig en probeer een foto te maken als het dier actief is. Als je een dier ziet slapen, zorg er dan voor je camera al klaar te hebben, zodat je die unieke foto kunt maken als het dier gaapt of gaat staan of van een vogel die net opvliegt.

•    Lees over dieren, hoe ze zich gedragen en in welke gebieden ze voorkomen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten. Je kunt ook de ranger die mee is op een safari om tips vragen.
•    Ga de dieren niet beïnvloeden om een foto te maken en laat de dieren natuurlijk bewegen. Fotograferen op safari is natuurlijk wel de dieren fotograferen in hun natuurlijk gedrag.
•    Geef ook andere deelnemers de mogelijkheid om foto’s te maken. Wil je hele exclusieve foto’s, boek dan een privé safari en vertel de gids wat je het liefst wilt fotograferen.
•    Wees niet alleen maar gefocust op het fotograferen op safari. Bekijk tijdens de safari niet alles door de zoeker van je camera maar ontspan in de (safari)auto en geniet ook van de omgeving, de vogels en het wild.
•    Vraag altijd om toestemming als je een foto wilt maken van een persoon of tijdens een culturele tour in een dorp.

Qua compositie en standpunten wat tips tijdens het fotograferen op safari

•    Voor degene die een eenvoudige camera heeft en niet te ver kan inzoomen; maak foto’s met een dier in het landschap.
•    Standaard is dat een landschap horizontaal wordt gefotografeerd en een portret verticaal. Dat hoeft natuurlijk niet. Probeer zelf thuis alles uit en kijk wat je zelf het mooist vind. Op die manier ontwikkel je ook je eigen stijl.
•    Stel scherp op de ogen als je een close up wilt maken van een dier. De mooiste foto’s zijn die waarbij het dier direct in de lens kijkt. Fotograferen op safari betekent dan ook geduldig zijn.
•    Neem (als het mogelijk is) foto’s vanaf verschillende hoeken en hoogtes. Foto’s waar het dier op  de zelfde hoogte of hoger staat als de fotograaf komen vaak indrukwekkender over.

•    Houdt tijdens het fotograferen op safari rekening met de achtergrond en probeer hekken, andere auto’s en gebouwen te vermijden. Een omgevallen boom op de achtergrond of een bloeiende plant op de voorgrond kan daarentegen de foto een unieke sfeer geven. Omdat dieren vaak een schutkleur hebben, kan het ook zijn dat details van het dier opgaan in de kleuren van de achtergrond. Wacht dan met het maken van de foto, tot er iets meer contrast is tussen dier en achtergrond.

•    Plaats het dier niet in het midden van de foto maar houdt ruimte tussen de loop- of kijkrichting van een dier, zodat het dier ‘weg kan’ en er meer ruimte in de foto wordt gecreëerd.
•    Verdeel je foto altijd in drie gedeeltes, boven, midden en onder. Plaats de horizon altijd op een derde, dus op een derde boven of een derde onder. Als er een mooie lucht of zonsondergang is, plaats dan de horizon op een derde onder, als het landschap of de voorgrond meer interessant is, plaats dan de horizon op een derde boven.
•    Vaak wordt een foto van een dier in het wild snel gemaakt en wordt er te weinig op de compositie gelet. Let er op dat er geen dingen per ongeluk worden afgesneden. Een foto van een dier zonder staart of halve poten is toch minder mooi als een foto van een compleet dier.

•    Probeer een serie te  maken als een verhaal. Op die manier wordt het ook voor mensen die je de foto’s laat zien spannend. Introduceer het onderwerp door het landschap te fotograferen. Maak meer close up’s van je onderwerp en sluit daarna af, bijvoorbeeld als het dier weer verdwijnt in het landschap. Het hoeven dan niet altijd foto’s te zijn die op hetzelfde moment zijn gemaakt. Je hebt waarschijnlijk zoveel foto’s gemaakt dat hieruit een mooie verzameling kan worden gemaakt om het verhaal met een begin en eind te kunnen laten zien.

Fotograferen op safari - Overstekende Olifanten 01f
Fotograferen op safari - Overstekende Olifanten 02
Fotograferen op safari - Overstekende Olifanten 03
Fotograferen op safari - Overstekende Olifanten 04

Nog wat meer technische tips voor het fotograferen op safari:

•    Voor landschappen, portretten en de gewone vakantie foto’s is een 28-70 mm lens goed. Voor fotografie in een wildpark is een goede zoomlens 70-300 mm een goed uitgangspunt. Voor vogel fotografie is een 500 mm lens aan te raden.
•    Als je een converter wilt gebruiken om van een 70-300 mm lens een 140-600 mm lens te maken, houdt er dan rekening mee dat sommige toestellen dan niet meer automatisch scherp stellen. Houdt ook rekening met het diafragma: 2.8 zal bij een 2x converter 5.6 worden en 4 wordt 8.Probeer dat eerst thuis goed uit.
•    Gebruik een UV filter.
•    Een kleine bonenzak is erg praktisch om je camera en lens op te steunen.
•    Maak gebruik van je diafragma om wel of juist geen scherptediepte te krijgen. Bij een diafragma van bijvoorbeeld f22 zal alles scherp worden. Met een diafragma van f5.6 zal echter alleen het gedeelte waarop scherp wordt gesteld, ook scherp te zien zijn. Het probleem bij een diafragma van f22 is echter wel, dat de lensopening dan kleiner is en daarom de sluitertijd langer wordt, waardoor de kans bestaat dat je bewogen foto’s krijgt.

Extra tips voor het maken van een video:

•    Zoom met video camera’s niet te snel in of uit, houdt de camera rustig op één punt en spring niet van dier naar dier. Er is tijdens een safari heel veel te zien, maar laat dit je video niet beïnvloeden.
•    Houdt er rekening mee dat een video camera elk geluid opneemt.

Douwe Baas
Douwe Baas is sinds 2004, samen met zijn vrouw Marian, eigenaar van Suid Afrika Reise. Douwe heeft zijn hart verpand aan Zuid-Afrika en heeft vooral een grote liefde voor de Kalahari en Namibië. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij Norge Reiser, waar hij zijn zus Rietje heeft ondersteund in het opzetten van een eigen reisorganisatie richting Noorwegen. Na het eerste bezoek aan Zuid-Afrika is zijn passie Noorwegen niet verdwenen, maar is wel naar de tweede plaats verdrongen voor zijn passie voor Zuidelijk Afrika. Suid Afrika Reise is gespecialiseerd in reizen op maat voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland. Cruises naar het verre zuiden zijn ook mogelijk.

Om een indruk te krijgen van een reis naar één van de landen kan je kijken op één van de onderstaande websites:
Suid Afrika Reise: www.suidafrikareise.nl | www.foto-safari.nl

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.