september 20, 2018info@reisweetjes.nlWeetjes voor reizen naar diverse bestemmingen

4×4 tips

4×4 tips zijn niet alleen handig voor rijders van een 4×4 in Zuidelijk Afrika maar ook voor degene die in een gewone personenauto rijden staan er nuttige tips tussen deze 4×4 tips.
Het is niet beslist noodzakelijk om een 4×4 auto te huren voor een reis in Zuidelijk Afrika. In alle landen dient uw rijbewijs in de Engelse taal te zijn opgesteld. Aangezien het Nederlandse rijbewijs niet in het Engels is moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs, te verkrijgen bij de ANWB.
Het is verstandig om altijd een tweede chauffeur op te geven bij de autohuur. Als de eerste chauffeur zich een dag wat minder voelt kan dan altijd de tweede chauffeur rijden zonder dat u problemen krijgt met de verzekering.

4x4 tips op weg naar Duisib Castle
4×4 tips Zuid Afrika

Zeker voor Zuid Afrika is het niet huren van een 4×4 auto nodig en is een gewone personenauto voldoende. Het is wel prettig om vooral in de safari parken een hogere auto te hebben en dan is een 4×4 wel prettig, maar dat heeft op zich niets te maken met de kwaliteit van de wegen.
Gaat u de echte 4×4 routes rijden, die er zeker zijn in Zuid-Afrika, lees dan onderstaande 4×4 tips.

4×4 tips Namibië en Botswana

Ook is in Namibië geen 4×4 auto nodig, maar een auto die wat hoger is, is zeker aan te bevelen. Een 4×4 auto geeft echter wel meer comfort en u heeft meer mogelijkheden. De situatie op de Namibische wegen, in verband met de hoeveelheid ‘dirt roads’ kunnen worden onderschat. Onverharde wegen eisen regelmatig hun tol. Om die reden is het raadzaam om extra alert op deze wegen te zijn en u daar goed op voor te bereiden. Let u er op dat u zich aan de snelheid houdt. Tegenwoordig zijn al veel huurauto’s met een gps systeem uitgerust waarmee de gereden snelheid wordt bijgehouden. Indien u betrokken raakt bij een ongeluk en u heeft zich niet aan de snelheid gehouden zal de autoverzekering niets uitkeren!
Veel mensen huren een 4×4 auto met 1 of 2 daktenten om op die manier deze landen te ontdekken. Suid Afrika Reise heeft diverse voorbeeld kampeerreizen op haar website staan.

Algemene 4×4 tips:

•    Controleer het oliepeil als de motor koud is.
•    Tank niet tot aan het randje. Door eventuele hobbelige wegen kan de brandstof dan weer uit de tank gutsen.
•    Controleer de bandenspanning. (Raadpleeg de handleiding van het voertuig voor de juiste bandenspanning of vraag het verhuurbedrijf). Op onverharde wegen zeker met een lagere bandenspanning rijden dan op asfalt. Dit voorkomt lekke banden.
•    Zorg ervoor dat de radiator water vol is.

4x4 tips Haksteenpan in Zuid Afrika

4×4 tips voor voertuigen op asfalt en goede onverharde wegen

•    Zorg ervoor dat het voorwiel-hubs in de vrije stand staat.
•    De 2de versnellingspook moet worden ingesteld op 2H.
•    Diff-lock moet worden uitgeschakeld.

4×4 tips voor het rijden op 4×4 tracks

•    Indien u geen 4×4 ervaring heeft, ga het avontuur dan niet aan. De kans dat u vast komt te zitten en niet weet hoe te handelen is aanwezig. Het berijden van een 4×4 auto geeft geen garantie dat u ook 4×4 kunt rijden
•    Stop de auto en zet de motor af voordat u hem in de 4×4 stand zet
•    Draai bij de wielen de  hubs in de “lock” positie voordat u de auto in de 4×4 stand zet.
•    Zet de versnelling in de lage giering op zanderige wegen
•    Op zanderige wegen dient de bandenspanning minder dan 1,2 bar te zijn.

4x4 tips Kgalagadi
4×4 tips voor het rijden op gravelwegen

•    Te hard rijden is de belangrijkste oorzaak van ongevallen op gravelwegen. Houdt een maximumsnelheid aan van 60 – 80 km / uur.
•    Rijdt zo veel mogelijk in het midden van de weg om uzelf de tijd te geven om te reageren en u naar links te verplaatsen, wanneer er verkeer nadert of wanneer u wordt ingehaald.
•    Rijdt langzamer wanneer u wordt ingehaald om de stof weer te kunnen laten verdwijnen en voorkom op deze manier steenslag op de voorruit en deuken, krassen op de carrosserie   Het zicht verbetert ook om tegenliggers beter te kunnen zien.
•    Verminder snelheid bij tegenliggers en probeer zo links mogelijk te rijden.
•    Let op de bermen van de weg voor dieren en mensen. Vertraag als u dieren of mensen ziet. Deze kunnen de weg zonder waarschuwing over steken.

4x4 tips op weg naar Sesriem in Namibie
4x4 tips Namibië
4x4 tips in Moremi Botswana

•    Matig uw snelheid zeker bij wildroosters. Deze liggen vaak in betonnen bakken, waarbij ervoor en erachter vaak gaten zijn ontstaan in het wegdek. Als u te snel rijdt, bestaat er een kans dat u wordt gelanceerd.
•    Rem niet te heftig, dit kan slippen veroorzaken waardoor u de controle over het voertuig verliest. Gebruik de rem rustig met af en toe een korte pompende beweging van de voet.
•    Doe uw lampen aan in zeer stoffige omstandigheden zodat andere weggebruikers u kunnen zien.
•    Hoewel de afstanden lang zijn is er zeer weinig verkeer op de weg, blijf geconcentreerd en alert ten alle tijden.
•    Let op de verkeersborden, met name die borden die een bocht aangeven en verminder dienovereenkomstig je snelheid.
•    Bandenspanning speelt een belangrijke rol in de wegligging van uw voertuig. Hou altijd de aanbevolen spanning aan. Controleer uw banden en bandenspanning elke dag. Ook voorkomt een goede bandenspanning lekke banden.
•    Houdt beiden handen aan het stuur.
•    Vermijdt het rijden bij nacht en in donker. Het is gevaarlijk vanwege slechte zichtbaarheid van mensen en dieren die zich op de weg kunnen bewegen.
•    Bij regen of natte omstandigheden, pas op voor gladde wegen, weggespoelde weggedeeltes en stromend of stilstaand water.

Deze 4×4 tips ziojn misschien niet helemaal volledig maar bieden een goede leidraad.

4×4 tips voor het rijden in de Namib

Er zijn gemarkeerde gebieden op de weg tussen Swakopmund en Walvisbaai die zijn gereserveerd voor het rijden in de duinen. Als gevolg van ecologische gevoeligheid, mogen reizigers in geen geval alleen door de duinen rijden, tenzij ze begeleid worden door een ervaren Namibische gids. Alleen rijden is illegaal en brengt veel schade aan het milieu toe.

Rijden op onverharde wegen is toegestaan zolang de onverharde weg open is voor reizigers en niet gemarkeerd is voor het gebruik van de ambtenaren van het ministerie van Milieu en Toerisme. Andere wegen in de nationale parken mogen alleen worden bereden als de reiziger een vergunning heeft verkregen van het Ministerie van Milieu en Toerisme, zoals bijvoorbeeld in de Skeleton Coast of in het Namib Naukluft Park. Deze vergunningen zijn gemakkelijk te verkrijgen, maar moeten wel door de bestuurder kunnen worden overlegd.

Dit behoort niet tot de 4×4 tips maar een advies voor elke weggebruiker in Namibië en Botswana: Door het weinige verkeer en de lange afstanden is het nodig om voorzorgsmaatregelen te treffen in geval van noodsituaties. Mensen dienen elkaar in nood situaties altijd te helpen.

Douwe Baas
Douwe Baas is sinds 2004, samen met zijn vrouw Marian, eigenaar van Suid Afrika Reise. Douwe heeft zijn hart verpand aan Zuid-Afrika en heeft vooral een grote liefde voor de Kalahari en Namibië. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij Norge Reiser, waar hij zijn zus Rietje heeft ondersteund in het opzetten van een eigen reisorganisatie richting Noorwegen. Na het eerste bezoek aan Zuid-Afrika is zijn passie Noorwegen niet verdwenen, maar is wel naar de tweede plaats verdrongen voor zijn passie voor Zuidelijk Afrika. Suid Afrika Reise is gespecialiseerd in reizen op maat voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho en Swaziland. Cruises naar het verre zuiden zijn ook mogelijk.

Om een indruk te krijgen van een reis naar één van de landen kan je kijken op één van de onderstaande websites:
Suid Afrika Reise: www.suidafrikareise.nl | www.foto-safari.nl

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.